Nordkapp 2014

Nordkapp 2014

Nordkapp 2014

Resedagbok på min och Manuels bilresa till Nordkapp i hans Landrover.
Manuel startar sin resa hemma i Murcia i Spanien och har redan kört 300 mil innan han anländer till Tidaholm den 10 september.

Söndag till onsdag

ResanPosted by Magnus Wed, September 17, 2014 23:41:21

Lördagen den 13 september besökte vi även Pite havsbad men det bliv inget bad denna gång.

Söndag 14 september efter lunchen vi Stenbron vid Gällivare.

Vi åker vidare norr ut via Vittangi och åker över till Finland vid Karesuando. Åker någon mil söder ut i Finland innan vi svänger öster ut på väg 93 som senare viker av norr över i de Finska fjällen. Det blir några korta stopp vid några fjällsjöar för fotografering och en fika och tankning innan vi åker in i Norge mot Alta. Vi har klart och fint väder och en fin solnedgång.

Vi övernattar på Altafjord SPA hotell vid fjorden och på kvällen ser jag lite på valvakan innan det är sängdax.

Måndag 15 september

Börjar dagen med en frukostbuffé innan vi påbörjar sista etappen mot Nordkapp.

Vädret är fint i Alta och ytterligare ca 15 mil. Naturen och omgivningarna är bedårande och de sista 10 milen med klippor på ena sidan och Barenshav på den andra sidan. Det är väldigt starka västliga vindar och ser hur vinden lyfter med sig vatten ur havet upp i luften. Det är molnigt i norr och de sista milen är det mulet. Framme vid Nordkapp rengnar det och vinden är mycket stark så man kan knappt stå upprätt. Dimman drar in mer och mer så det är dålig sikt men vi ser till den allra nordligaste udden i väster. Vi fotar och besöker bion och museet.

Vi påbörjar hemresan vid 15:30 och efter en timma så stannar vi vid en liten vik för att gå ner till vattnet i Barenshav. Jag tar av mig skor och strumpor och kavlar upp byxorna och går i vattnet. Manuel tycker inte jag är klok och bara skrattar samtidigt som jag käner hur det isar i fötter och ben. Det är så kallt att det är inte ens är obehagligt. Åter i bilen så sitter Manuel och tvekar om han skall ner och testa det samma men det blir inte så.

Vi åker samma väg tillbaka mot Alta men fortsätter förbi väster ut på kustvägen som följer havet.

När vi kommer till Burfjord hyr vi en liten enkel hytte för natten.

Tisdag 16 september lämnar vi Burfjord och åker ut med havet och dessa fantastiska fjäll som går rak ner i fjordarna. Vi kör E6 söder ut mot Narvik och stannar på vägen och köper var sin Gromburgare ( en komplett hamburgare samt grovskuret kebabkött i). Lite före Narvik så tar vi vägen österut mot Kiruna. När vi kommer i i fjällen så är det ett väldigt specielt landskap med kala klippor med stora stenar på överallt med en massa små sjöar med några hytter vi ständerna.
När vi kommit in en liten bit i Sverige kommer vi till Torneträsk och Lapp porten. I Kiruna så tar vi in på vandrarhem. Vi tar en promenad till centrum och äter på Bishoparm. På vägen tillbaka så tittar vi efter norrsken som vi gjort några kvällar förut men ser inget. Väl framme vi dörr så stannar vi och tittar lite mera och då ser vi något svagt grönt skimmer på himlen. Vi går ut en bit i mörkret bakom vandrarhemet och då ser vi klart och tydligt hur Norskenet kommer och går på himlen. Vi tar bilen och kör ut ur Kiruna till en mörk väg där vi ser Norskenet klart och tydligt. Det går hela tiden i grönt och det är en stor bågen som lyser svagt samt under denna kommer det kraftigare pelare som skimrar upp och försvinner och kommer på nytt. Detta pågår från ca 21:30 till 23:00 då vi åter är på rummet och då firar vi med lite årgångs whiskey.

Onsdag 17 september så tar vi en tur till Jukkasjärvi Ishotell för att se vad som finns där så här års. Vi kolar på plattsen där hotellet byggs varje höst vid stranden till Torneälv. Kollar även in lite i fryshallen med de gigantiska isblocken som skall bli årets hotell och hur de sågar dessa med en stor bandsåg.

Åter i Kiruna kollar vi den speciella kyrkan och gården med kirunas historia. Det planerade besöket i LKABs gruva blir inställt på grund av för få anmälda, så vi äter lite palt innan vi kör söder ut igen. Vi passerar Gällivare och stannar vid Harsprångets kraftstation samt i Jokkmokk. Nu är vi på rum i Lycksele och sitter och skriver lite.